• Un panou solar este realizat din celule solare in 2 straturi unite printr-un element semiconductor, asemenea unui sandwich, dupa cum explica Richard Komp intr-un video TED dedicat procesului de conversie solara. Celulele realizate din siliciu faciliteaza desprinderea electronului de atom, astfel incat sa se deplaseze liber.

    Cum functioneaza un panou solar si ce cantitate de energie produse

    Cand lumina loveste un atom, aceasta este absorbita de catre unul din electronii din jurul atomului, stimuland energia electronului.

    Cele doua straturi de celule, diferite ca tensiune, sunt contaminate cu substante chimice, intr-un proces numit „dopaj”, astfel incat unul sa contina un exces de electroni iar celalalt sa fie capabil sa ii absoarba. Energia rezultata prin jonctiunea acestora poate determina functionarea oricarui aparat electric, cu conditia ca energia sa fie converita in electricitate inainte de utilizarea acestuia.

    Ce cantitate de energie produce un sistem solar

    Conform unui articol dedicat panourilor solare pe solarpowerocks.com, cantitatea de energie produsa de un panou solar depinde de 3 factori: dimensiunea panoului, eficienta celulelor sale solare si cantitatea de radiatie solara la care este expus.

    In ceea ce priveste dimensiunea panoului, matematica este simpla: cu cat mai multe celule solare lucreaza in tandem, cu atat mai multa energie se produce. Panourile solare se gasesc in multiple dimensiuni, de la cele mici de un metru lungime pe care le poti vedea montate langa unele semafoare, la altele de 6 m care se pot roti dupa soare, in statii de prognoza meteo, pana la „fermele” de panouri solare din China si India, care se intind si 10 kilometri. Cea mai inedita „ferma” de panouri solare se afla in China si are forma unui Panda gigantic.

    Chiar si in privinta panourile solare, dimensiunea nu e totul. Daca in 1950, acelasi numar de celule solare dadea 6% randament, astazi tehnologia a avansat si ajung la 20%. De aceea, eficienta lor este un factor la fel de important. Combinand dimensiunile panoului cu eficienta celulelor sale, se obtine un numar numit rating de putere, scris pe fiecare panou solar produs, pentru a estima cati W va produce in cele mai bune conditii meteo.

    Cantitatea de radiatie solara influenteaza functionarea panourilor solare pentru ca este materia prima pe care acestea o utilizeaza. In plus, intemperiile pot deteriora sistemul. Iarna, majoritatea instalatiilor trebuie sa fie prevazute cu circuite duble de racire, astfel incat circuitul exterior sa joace rolul unei solutii anti-inghet, mai ales cand e vorba de sisteme termice.

    Concret, un panou de aproximativ 1 mp produce anual in medie 120 kW pe an, in Romania. Iar in privinta celor termice, agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 120°C iar temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 90°C, insa este recomandata limita de 55, pentru a nu cauza depuneri de calcar.

    Avantajele sunt incontestabile, mai ales atunci cand investitia se face cu cap si furnizorul de panouri solare se alege cu atentie. Timely este producator de panouri solare.

    Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alamateava si fitinguri cupruteava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexalteava si fitinguri PVCfitinguri zincrobineti gazcontoare apamufe rapide si mansoane reparatiiobiecte sanitare, baterii sau electrice.

    Alte articole ce v-ar putea interesa:

    Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?

    Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire

    Panouri solare: ce sunt si ce beneficii aduc acestea?

    Cate tipuri de panouri solare exista


    your comment
  • Pentru ca am tot vorbit despre cum sa iti pregatesti masina pentru vara, calatorii, concediu sau canicula, este momentul sa vorbim si despre pregatirea masinii pentru toamna. Iata 9 pasi pe care nu ar trebui sa ii treci cu vederea!

    Cum trebuie sa iti pregatesti masina pentru toamna si vremea ploioasa

    1. Verifica luminile

    Mergi de jur imprejurul masinii si verifica functionarea tuturor luminilor: faruri, stopuri, lumini de parcare, lumini de frana si urgenta. Inlocuieste becurile sparte sau arse. Asigura-te ca toate sunt curate. In cazul in care conduci un vehicul mai vechi cu farurile de faza sigilate, te-ai putea folosi de lampile cu halogen pentru imbunatatirea vizibilitatii si condusului in siguranta.

    2. Verifica anvelopele si franele

    Vremea nefavorabila asociata cu conditiile de drum din Romania sau alte pericole intalnite in trafic necesita un sistem de oprire bun. Asta inseamna frane si anvelope bune. Expertii ne spun ca in cazul in care anvelopele au un grad de uzura ridicat sau sunt mai vechi de 5 ani, acestea trebuie sa fie inlocuite. De asemenea, trebuie sa verifici presiunea pneurilor pentru a te asigura ca ai aderenta pe sosea.

    3. Verifica sistemul de incalzire

    Condusul fara un sistem de incalzire cu siguranta nu este prea confortabil atunci cand temperaturile sunt mai scazute. Ce este insa si mai important are legatura cu instalatia de dezaburire: ventilatorul cu aer cald de la parbriz si instalatia de la luneta.

    4. Inlocuieste lamele stergatoarelor

    Scopul lamelor este de a curata complet parbrizul. Stergatoarele crapate, uzate nu vor face fata precipitatiilor caracteristice lunilor de toamna. Verifica lama de cauciuc a stergatorului pentru a te asigura ca este flexibila si functioneaza.

    5. Schimba filtrul de aer si ulei

    Daca uleiul este murdar sau a trecut perioada maxima de uzanta ar trebui sa-l inlocuiesti. De asemenea, verifica filtrul de aer pentru a te asigura ca este suficient de curat pentru a functiona corespunzator. In cazul in care nu se vede lumina cand il tii in sus la un bec de 60 de wati este timpul sa il inlocuiesti.

    6. Verifica bateria

    Pentru a porni motorul pe vreme rece ai nevoie de o baterie complet incarcata. In cazul acesta ar trebui sa ai bateria verificata de un tehnician auto care o si poate inlocui. Daca vezi semne de coroziune pe bornele bateriei sau terminatiile cablurilor sau daca identifici o conexiune slaba inseamna ca bateria masinii tale are nevoie de atentie.

    7. Verifica sub capota

    O simpla ridicare a capotei te ajuta sa identifici semnele de uzura sau elementele care necesita inlocuire. Uita-te dupa scurgeri, fisuri, verifica partea interioara a curelelor de transmisie. Daca ai obersevat un zgomot la motor, mergi la un mecanic autorizat pentru a inspecta cu atentie motorul si a demara reparatiile necesare

    8. Verifica nivelul lichidelor

    Aceasta verificare include lichidul impreuna cu uleiurile de transmisie, frana. servodirectie si nu in ultimul rand calitatea antigelului. Asigura-te ca toate sunt peste nivelul minim necesar si umple din nou daca este cazul.

    9. Curata in permanenta masina

    Desi acest sfat este valabil pentru orice anotimp, in caz de vreme rece sau precipitatii abundente este si mai important sa ai masina curata. Asta pentru ca fiecare masina are sub capota un grilaj de scurgere pentru a elimina apa de ploaie, iar in cazul in care masina nu este spalata exista riscul sa se depuna praf, frunze, mizerie.

    Vremea instabilă, variațiile de temperatură și ploile definesc acest anotimp în care te poți confrunta cu probleme, cea mai des întâlnită fiind acvaplanarea

    Mergi la un service autorizat. O verificare temeinică a mașinii îți va arăta dacă există probleme, piese ce trebuie înlocuite sau alte semne de uzură. Mergi din timp la service, nu aștepta să apară problemele.

    Daca sunteti in cautarea unui service auto profesional, KMG Auto va poate pune la dispozitie servicii precum: mecanica autorevizie si electrica autodiagnoza computerizata si vopsitorie si tinichigerie auto.

    Sursa: KMG Auto

    Alte articole care v-ar putea interesa:

    Iata cum iti poti pregati masina pentru sezonul cald in cativa pasi

    Ce trebuie sa faci daca ti-ai cumparat o masina second-hand?

    Despre filtrul de particule la diesel - functionare, probleme si regenerare

    Ce verificari lunare trebuie sa faca soferii si sunt ignorate uneori?

    Metode eficiente pentru promovarea unui service auto


    your comment
  • ContabilServ este o firma de contabilitate din Bucuresti, membra CECCAR, formata dintr-o echipa de profesionisti experti contabili, consultanti fiscali, manageri bine pregatiti cu o experienta de peste 10 ani.

    Firma de contabilitate din Bucuresti, ContabilServ ofera servicii complete de contabilitateservicii de consultanta fiscalaservicii de salarizare si resurse umane la preturi mici dar la un inalt standard de calitate.

    ContabilServ.ro va asigura cu promtitudine si profesionalism si de o calitate ireprosabila toata gama de servicii de evidenta financiar-contabila si de gestiune, servicii de salarizareservicii de consultanta fiscala, servicii de expertiza contabila sau servicii de refacere evidenta contabila.

    ContabilServ va ofera servicii de consultanta fiscala

    Gama noastra de servicii din domeniul fiscal este variata precum:

    • consultanta fiscala privind TVA (sfera de aplicare, cote de TVA, baza de impozitare, exigibilitatea TVA, persoane impozabile, operatiuni scutite, regimul deducerilor, obligatii, regimuri speciale);
    • consultanta fiscala privind legislatia fiscala in vigoare pentru fiecare domeniu de activitate;
    • consultanta fiscala privind impozitarea veniturilor persoanelor juridice si fizice rezidente (sfere de cuprindere, categorii de venituri impozabile, cote de impozit, baza de calcul, obligatii ale contribuabililor, venituri supuse impozitului final cu retinere la sursa, termene de plata, aspecte fiscale international);
    • consultanta fiscala privind impozitarea veniturilor persoanelor juridice si fizice nerezidente;
    • consultanta fiscala privind contributiile sociale aferente veniturilor din salarii;
    • consultanta fiscala privind impozitele si taxele AFM;
    • informari periodice privind modificarile legislatiei aplicabile in domeniul fiscal;
    • consultanta fiscala privind deductibilitatea tuturor tipurilor de cheltuieli;
    • identificarea oportunitatilor fiscale si folosirea acestora;
    • consultanta fiscala privind taxele vamale (regim vamal, clasificarea marfurilor, regimuri suspensive si regimuri vamale economice, datoria vamala, bunuri scutite de la plata datoriei vamale);
    • aspecte privind procedura fiscala (creditori fiscali, debitori, domiciliu fiscal, inregistrarea fiscala a platitorului de impozite, taxe si contributii, contestatii, inspectia fiscala, contribuabili inactivi, termene de prescriptie, executarea silita).
    • asistenta pe perioada controalelor fiscale;
    • rapoarte si opinii specializate.

    Serviciile de consultanta fiscala se acorda pe baza de contract de servicii. Pentru detalii privind servicii de contabilitate , va rugam sa ne contactati telefonic sau pe e-mail.


    your comment
  • Acum 5000 de ani o printesa din China, Leizu care avea 14 ani, statea sub un dud si i-ar fi cazut un cocon de matase in ceasca de ceai. De la caldura ceaiului firul lung si stralucitor s-ar fi desfacut de pe gogoasa si astfel i-a venit ideea sa il teasa. Pentru o perioada de 3000 de ani au fost singurii pastratori ai acestui secret.

    Istoria matasii naturale si cum se obtine aceasta

    Printesa Leizu a studiat viata viermelui de matase si la recomandarea sotului ei, imparatul Huang Di a inceput sa instruiasca doamnele de companie in arta cresterii acestor viermi speciali.

    Legenda spune ca din acel moment printesa a devenit zeita matasii naturale in mitologia Chinei iar secretul cresterii acestor viermi de matase si a obtinerii firelor a fost atent pazit la Curtea imperiala chineza.

    Drumul Matasii

    Dupa matase a fost denumita si calea comerciala “Drumul Matasii”, care lega China, Japonia si India de Europa. Pe vremuri matasea era una din cele mai de pret marfuri valorand greutatea sa in aur pur.

    Se spune ca in Europa matasea a ajuns in jutul anului 522 e.n. prin doi calugari trimisi de imparatul bizantin Justinian I. Acestia au reusit sa fure din China, ascunse in bastoanele lor de drum, seminte ale arborelui de dud si oua de matase, astfel monopolul Chinei privind matasea „s-a spart”. Productia matasei a inceput apoi in Europa; in Bizant, Italia si Spania.

    Desi  nu pare a fi mare lucru, obţinerea firelor de matase de pe gogosile viermilor necesita multa truda. Pentru 10 grame de ouă e nevoie de 30 de metri patrati de spatiu, iar pentru hranirea a 100 de grame de oua de viermi e nevoie de un hectar de livada de duzi. Dintr-un gram de oua se pot obtine aproximativ doua kilograme de gogosi, iar pentru creşterea unui gram de oua de viermi sunt necesare aproximativ 40 de kg de frunze de dud.

    Perioada de incubatie a oualor e de doua saptamani. Larvele cresc intr-o luna şi fac gogosi care sunt recoltate in 10 zile. Orice modificare a parametrilor de crestere compromite larvele, care mor.

    Fibrele de matase au la baza o substanta proteica numita fibroina. In cazul celei mai raspandite specii, Bombix mori, fibroina este insotita de 30% sericina, specie care se hraneste cu frunze de dud. Intre timp s-au dezvoltat mai multe rase ale aceleiasi specii. Sericicultura, ramura a zootehniei, a permis dezvoltatrea indeletnicirii cresterii viermilor de matase si eficientizarea obtinerii firelor de matase.

    In continuare, in zilele noastre, principalii producatori de matase sunt: China, Japonia, India si Brazilia.

    Despre tesatura din matase

    Tesatura de matase este moale si rezistenta, are un luciu minunat si este izolatoare atat importiva frigului cat si impotriva caldurii. Matasea poate prelua umiditate pana la maxim 40% din greutatea sa fara sa o simti ca este uda sau fara sa-si piarda calitatile izolatoare. Aceasta nu se sifoneaza usor.

    Structura si proprietatile tesaturilor din matase nu permit fixarea si dezvoltarea acarienilor (fiind ideala pentru confectionarea lenjeriilor de pat, pijamalelor si camasilor pentru persoane ce sufera de alergii), nu creaza alergii la nivelul pielii.

    Tesaturile din mataseau conductibilitate electrica si termica scazuta. Asta inseamna ca articolele de imbracaminte sau lenjerie din matase naturala creaza un anumit confort la purtare care nu se compara nici pe departe cu tesaturile din alte fibre naturale. Calitatile acestea o fac sa fie cea mai portivita in fabricarea de saluri, fulare, articole de imbracaminte.

    Matasea naturala fiind o fibra de proteina (fibroina) este apropiata compozitiei pielii omului si datorita luciului natural (este cea mai lucioasa dintre firbele naturale), tesaturile din matase sunt suportate foarte bine pe piele in general si in special de persoanele cu alergii, eczeme sau neurodermite.

    Retineti, doar in tesaturi din 100% matase naturala va veti simti confortabil.

    In trecut Romania a fost al doilea cel mai mare exportator de matase naturala din Europa si al saselea din lume.

    Pijamale Misstero

    Daca va doriti sa aveti un somn confortabil puteti comanda pijamale din matase naturala sau camasi de pe Misstero.

    Cu materiale fine si de calitate, matase si imprimeuri pastelate, colectia MISSTERO vine in intampinarea femeilor si barbatilor care vor sa stea in casa cu clasa si stil. Concepute pentru interior si exterior, pijamalele MISSTERO sunt completate de halate de catifea sau matase unicate si in editie limitata.

    Sursa: Adnews


    your comment
  • Prima intrebare ce ne vine in minte atunci cand ne deschidem o afacere este de ce avem nevoie de un expert contabil?

    Prin angajarea unui contabil, a unui expert contabil sau chiar o firma de contabilitate puteti controla mai usor propria firma si astfel veti avea o afacere prospera.

    Necesitatea serviciilor de contabilitate efectuate de catre un expert contabil

    Printre primii pasi pe care trebuie sa ii faci atunci cand iti deschizi o firma este angajarea unui contabil. Acest aspect este unul destul de important si demn de luat in seama deoarece nu prea exista posibilitatea sa-ti tii tu singur  contabilitatea firmei pentru ca ar trebui sa te concentrezi pe propria afacere si nu pe indosarierea documentelor contabile sau calcularea de TVA.

    Fie ca detii o firma sau doresti sa devii persoana fizica autorizata ai neaparat nevoie de servicii de contabilitate.

    Un contabil te poate ajuta de la infiintarea firmei

    Pentru ca timpul este o unitate de masura cu o valoare destul de mare atunci cand vine vorba de un business. Un serviciu de calitate realizat de catre un expert contabil Bucuresti are capacitatea de a-ti oferi acest timp pretios deoarece tu ai nevoie sa te concentrezi pe lucrurile care conteaza cu adevarat in afacerea pe care o detii.

    firma de contabilitate Bucuresti te poate ajuta in mai multe directii  si anume:

    • Te ajuta la infiintarea societatii comerciale si la operatiuni privind relatia cu Registrul Comertului;
    • Te ajuta sa-ti eliberezi unele documente de care firma ta are nevoie;
    • Iti tine evident cheltuielilor , salariilor si nu numai;
    • Iti asigura un plan financiar;
    • Asigura intocmirea unui bilant lunar;
    • Este acea legatura dintre tine, entitate juridical si institutiile statului;
    • iti ofera expertize contabile si opinii specializate despre afacerea ta;
    • Are puterea de a emite rapoarte financiare.

    Deoarece este foarte important sa te poti concentra pe business-ul tau, pe dezvoltare si promovare, stiind ca are cine se ocupa si de partea de contabilitate, vorbim deci despre un expert contabil Bucuresti.

    Un contabil poate fi un partener valoros

    Un expert contabil te poate sfatui cum sa iti administrezi investitia mai bine astfel incat sa fii mereu in regula din punct de vedere legal dar in acelasi timp sa ai si profit. Partea de contabilitate din cadrul unei firme joaca un rol foarte important si trebuie sa recunoastem ca un expert contabil poate fi un partener valoros si de incredere in firma ta.

    Contabilitatea unei firme , de regula, se organizeaza in compartimente diferite  conduse de catre directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Toate aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

    Insa daca nu doresti sa ai un departament de contabilitate specializat poti apela cu usurinta la o firma de contabilitate care presteaza servicii de contabilitate de calitate.

    Ce rol are un contabil sau un expert contabil?

    Rolul contabilului, de cele mai multe ori este abordat gresit  sau cel putin limitat la cel de depunere a declaratiilor fiscale. Acestea sunt necesare si obligatorii dar rolul unui contabil este mult mai cuprinzator decat atat.

    El este cel care te ajuta sa intelegi exact ce se intampla cu firma ta si sa traduci in profit sau pierdere actiunile pe care le interprinzi. Un contabil te  ajuta sa optimizezi costuri, sa previzionezi fluxul de numerar, sa calculezi marjele de profit sau punctul la care nu obtii nici profit si nici pierdere. Acesta este capabil sa iti ofere informatiile solicitate si te va avertiza atunci cand apar riscuri legale sau financiare.

    In concluzie, se poate spune ca nu ai nevoie doar de o persoana cu care sa colaborezi ci si de un partener care sa te ajute sa te dezvolti.

    Daca iti doresti sa lucrezi cu o firma de contabilitate care sa iti ofere servicii de contabilitateconsultanta fiscala sau servicii de salarizare de calitate, puteti apela la ContabilServ.

     


    your comment